2017. február 23., csütörtök

Kétéves lett Oszi! És azóta is telnek a napok...

  Február 18-án kétéves lett Oszi! Palkó pedig egy, Béla meg 33, ha jól számolom, szóval akad ünneplő családtag több is! Isten éltesse őket is!

  Reggel sütött a nap, igazi tavaszeleji idő volt. Nem úgy, mint most, ajjajjaj, megint szakad a hó... No, de akkor nem szakadt, és hideg sem volt, sőt, szél is alig, ami itt ritkaság. Andris szeretett volna Randersbe menni a trópusi dzsungeles állatkertbe, de kiszámoltuk, hogy tortasütéssel, ünnepléssel, délutáni alvással együtt elég kevés időnk maradna rá. Megbeszéltük, hogy vasárnap már úgy indulunk a misére, hogy visszük az ebédre valót, és onnan megyünk dzsungelezni, úgyis esőt mondtak...
   Akkor viszont hová menjünk? Andris első tippje (megint) az volt, hogy a TENGERPARTRA! Úgy látszik, ez egy olyan téma, ami nekünk, felnőtteknek kifogyhatatlan izgalommal és élvezettel jár, gyönyörködünk, hallgatózunk, szívjuk a sós levegőt, nézzük a hajókat, és a majdnem végtelennek látszó tengert. Nem így a gyerekek! Tengerpart? Csak azt ne! Unalmas! Hideg! Már voltunk ott! Nincs ott semmi izgalmas! Nem is végtelen, ott vannak a szigetek! Neeeee!
   Szerencsére nekem is volt vágyam, a háztetős bobozós kiruccanáson elmentünk egy erdős park mellett, ahol vaddisznók, szarvasok, őzek voltak nagy számban, és kicsit utánaolvasva az is kiderült, hogy be is lehet menniközéjük, almát és répát vihetünk, és adhatunk nekik. Erre mindenkit fel lehetett lelkesíteni úgy-ahogy. Andrist azzal, hogy közel a tengerpart, a gyerekeket azzal, hogy más is lesz, nem csak tengerpart.

   Kb. 5 perc autózás után már ott is voltunk. Kiszálltunk, és rögtön a közelünkben tudhattunk egy nagy kondányi vaddisznót, nem voltak valami illatosak, viszont éppen etették őket, ami izgalmas volt. Ezek agresszív állatok, két kerítéssel és egy villanypásztorral védtek minket a kitörő vadkanoktól, így csak azt néztük, ahogy egymást taszigálják.
 Aztán Miska nagyon ugrált már, hogy közelről is szeretne állatokat látni, úgyhogy odébbálltunk. Nem mentünk sokat, talán 500 m-t, amikor megláttunk egy tömegnyi szarvast. Kicsi dávid-szarvasok voltak, csúnya sáros bundával, foszladozó agancsokkal. Lelkesen eszegették a répákat.


 Aztán átgyalogoltunk az egész parkon, kerestük az őzeket. Egy szép magaslesre fel is másztunk volna, de lakattal zárták. Végül megláttuk az őzeket, és toronyiránt odasiettünk hozzájuk. Elkényeztetett banda, megszagolták a répát, és már fordultak is el, ott finnyáskodtak. Azért nagy nehezen, sok rábeszélésre megeszegették végül.



    Jó, répa nincs több, akkor mehetünk a tengerpartra! Tényleg nem volt messze, viszont pár méterrel alattunk, és mi nem olyan fából vagyunk ám faragva, hogy elsétáljunk a lefelé vezető útig, szépen leereszkedtünk a meredélyen. Lent homokos part, a hullámok nyaldosták a szélét, ott kavicsok, kagylók is voltak. A homok nagy, vízbenyúló kőrakás-nyelvek védték, ami külön izgalmas volt. A messzeségben távcsővel jól kivehető volt a múltkori világítótorony, a koppenhágai komp egész közel ment el. Aztán jöttek a hullámok. Először azt hittük, a komp verte őket, de annál kitartóbbak és erősebbek voltak. A gyerekek persze élvezték, rohantak előle, aztán megint visszamerészkedtek. 
   Ebédidőben mégis hazamentünk, mert főzni iskellett, altatni is, hogy azalatt elkészíthessem a tortát. Utolsó pillanatban, dehát így sikerült.
    A tortán nagy vita kerekedett, mert Oszi kávés diósat kért, de nem volt dió a boltban, én hoztam epret, mert az volt a második vágya, de Misi ezen elkeseredett, mert nem szereti az epertortát, hogy micsodaaa? Tavaly még nagyon szerette! Hiszti! Legyen banános! Akkor Erzsó tiltakozott. Végül epres-banános lett, ezzel is megküzdöttem, mert nem vagyok még hozzászokva a tejmentes élethez, nincs jó tortakrémem. Itt a boltban sem ugyanazt kapni, pl. pudingpor egyáltalán nincs. 
 Felfújtunk pár lufit is, és Andris mesét mondott, amig minden elkészült.


 Az ajándékokról azért teszek ki képet, hogy mindenki láthassa, mennyire örült nekik! A majmot Mamácskától, Papácskától kapta, egész este le sem vette a nyakából.
 Erzsó egy foglalkoztatófüzetet készített szín-és formafelismerős feladatokkal.
 Misi odaajándékozta a vámpírt, amit ő készített főleg palackokból, és rajzolt egy nagyon helyes memory-t.
 A Zlinszky-nagyszülőktől egy nagy BB-könyvet, és Baltazárt kapta meg, a képen épp azt mondja, hogy Baltazááár.
 Ez Misi memória-játéka, azóta is többször játszottunk vele. Misi felismeri őket hátulról is...
 Cirmos nagymama mindenkinek küldött valamit, Erzsónak egy Pannonia Sacrás nyelvtan-dolgozatot, aminek az első feladatát lelkesen ki is töltötte. Aztán rájött, hogy ugyanott tartanak, és ugyanolyan unalmas, mint otthon... (Amihez az is hozzátartozik, hogy én meg véletlenül eggyel több témazárót írattam meg vele, így a legutóbbinak az anyagát még nem is tanulta. Ez nem akadályozta a tökéletes megoldásban.)
 Estére mindenki elfáradt, bújtak ide-oda. Andris elolvasta az új meséket, engem csak megtaláltak, hogy leültem, és rögtön az ölemben volt mindenki.

 Másnap reggel viszont Jancsi és Oszi már csak a földön fekve érezték jól magukat. Hasmenés, magasodó láz, aztán Misi is beszállt egy kis hányással. Így misére már csak Andris és Erzsó mentek el. Utána beültek egy kis forró csokira. Az itthoni ebéd úgyis diétás volt...
     Mostanra kicsit jobban lettek, és Misi megint alkot. Ez egy hidroplán, ami egyébként tengeralattjáró is, és papírból, palackból, műanyagtálcából és Jancsi-szögből készült.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése