2015. augusztus 7., péntek

Montpellier búcsúzik

A záróelőadást egy olyan prof tartotta, aki még Gerald Durell-el kezdett dolgozni Mauritiuson, és most már egész sok fajt megmentettek. Egy-egy kis szigetről kiirtották a kecskéket meg a nyulakat (hazavitt néhányat Angliába, hogy jobban kiismerje őket), aztán megnézték, hogy nő vissza a növényzet, de nem volt az igazi, úgyhogy elkezdtek növényeket csíráztatni és ültetni. Két év múlva ültettek 1500 növényt a szigeten, a harmadik évre mind elpusztult. Akkor elkezdték előlről, és öntözgették meg a széltől is óvták a kis ébenfákat meg nárduszokat. De így sem volt az igazi, a sziget elkezdett beerdősödni, pedig régen nem volt erdős. Rájött, hogy hiányoznak az óriásteknősök. Igen ám, de azok száz évvel ezelőtt teljesen kipusztultak.
Végül egy teljesen másik szigetről hoztak (a réginél azért jóval kisebb) óriásteknősöket, és így már nagyjából helyreállt az élet a szigeten: egyre több lett a madár, kipusztultnak hitt gyíkfajok újra elszaporodtak, meg ilyesmi.
Előadás vége, kérdések. Az utolsó kérdésnél kintről bevonult az előadóterembe (amely egyben a Montpellier-i Operaház) egy brazil dob- és fúvószenekar nagy dobolással, énekléssel és csörömpöléssel. Levonultak a színpadra, óriási lármát csaptak, megénekeltették a közönséget. Egy bőgatyás, sok copfos fekete srác úgy beénekelte a termet, hogy csak úgy néztünk. Indulhatott a záróbuli.
A záróbuli a városon kívül volt, gyakorlatilag egy réten. Bádog asztalok, kihajtós székek, egy nagy teherautóban főztek, cirkuszi sátrak alatt lehetett szőnyegeken heverészni, borozni, beszélgetni. Akkor látszott igazán, hogy milyen sokan vagyunk, jóval ezer fölött lehetett a létszám, csak ezt napközben elnyelte a konferenciaközpont, meg a város.
A dobzenekar oda is velünk jött, meg volt egy másik ilyen cigány-világzene-jazz együttes, azok egész magyarosan hangzottak néha, meg volt egy francia rockzenekar.

Szóval nagyon jó volt. Kicsit rétegtábor, kicsit EGU, kicsit tüntetés, kicsit Hidrobiológus napok.
Kettőkor száll fel a gépem, még benézek kicsit a városba.
Kezdődik a nyár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése